Työväenmuseo

« All Tapahtumat

Vapauden museo

28.11.2017 - 6.1.2021

Vapauden museo on Työväenmuseo Werstaan toteuttama suurnäyttely, joka tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa sekä itsenäisyyden ajan historiaa vapauden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Kantaaottavan näyttelyn päähenkilöitä ovat suurmiesten sijaan tavalliset suomalaiset ja erilaiset vähemmistöt.

Puhuttelevassa näyttelyssä selviää, miten keisarinvallan alla eläneestä luokkayhteiskunnasta kasvoi vauras ja menestyvä hyvinvointivaltio. Historiasta nousevat esiin poliittisten vapauksien, äänioikeuden, sananvapauden ja maksuttoman koulutuksen merkitys Suomen kehittymiselle. Vapauden museo muistuttaa, että vapauteen ei päästä vain säännöistä ja rasitteista irtautumalla vaan vapaa ihminen tarvitsee mahdollisuuden tukeutua yhteiskunnan turvaan.

Esillä on runsaasti esineitä, kuvia, videota sekä muistitietoa, jotka avaavat uusia näkökulmia tavallisten ihmisten vapauteen. Sisällissodan naiskaartilaisen housut, kieltolain aikainen pontikkapannu, 1970-luvun äitiyspakkaus, invamopo ja etelänmatkojen kuva-albumi ilmentävät suomalaisen vapauden erilaisia sävyjä. Vapauden museossa kävijät voivat esimerkiksi kokea sodanaikaisen pommisuojan tunnelman ja ikuistaa itsensä osana suurta mielenosoituskulkuetta. Lapsetkin pääsevät laskemaan liukua entisajan päiväkodissa. Vapauden museon sähköisillä äänestyspisteillä on mahdollista ottaa kantaa vapauteen liittyviin kysymyksiin.

Tervetuloa!

Tarkemmat tiedot