Finlaysonin alueen opaskirjasta ilmestynyt uudistettu painos

12.3.2019

Tiedote

Työväenmuseo Werstas on julkaissut uudistetun laitoksen Finlaysonin tehdasaluetta esittelevästä opaskirjasta. Suosittu edellinen painos myytiin loppuun ja uudelle painokselle on ollut jatkuvasti kysyntää. Opaskirja kertoo Tampereen keskustassa sijaitsevan historiallisen tehdasalueen vaiheista ja nykypäivästä. Edelliseen painokseen verrattuna oppaassa on nyt enemmän puuvillatehtaan työntekijöiden kokemuksia ja ihmisten muistoja, joita on ammennettu muun muassa työväenmuseon oman muistitietokeruun tuloksista. Kirjan sivuilla esimerkiksi ensimmäisen työpäivän tunnelmistaan kertovat niin kirjailija Väinö Linna kuin 1910-luvulla työuransa aloittanut kehrääjäkin. Runsasta kuvitusta on ajanmukaistettu ja kirjaa on laajennettu sivumäärältäänkin peräti 80 sivun verran 240-sivuiseksi.

Ensi vuonna 200 vuotta täyttävä Finlaysonin puuvillatehdas toimi Tammerkosken rannalla sijaitsevalla tehdasalueella vuosina 1820-1995. Tehdas jäi perustajansa, skotlantilaisen James Finlaysonin aikana pieneksi kehräämöksi, mutta kasvoi seuraavien omistajien aikana Suomen ensimmäiseksi suuryritykseksi. Tehtaassa työskenteli enimmillään noin 3300 ihmistä, heistä suurin osa oli naisia. Kankaita valmistettiin aluksi Pietarin markkinoille, mutta jo 1800-luvun puolivälistä lähtien flanellit ja muut kankaat myytiin pääosin Suomessa.

Finlaysonia sanottiin 1800-luvulla kaupungiksi kaupungin sisällä, koska tehtaalla oli muun muassa oma kirkko, koulu ja sairaala. Tiivis yhteisöllisyys oli tehtaalaisten todellisuutta aina 1900-luvun loppupuolelle saakka ja loi hedelmällisen maaperän myös omintakeiselle työpaikkakulttuurille liikanimineen ja kaskuperinteineen. Erityisesti tehtaassa työskennelleillä miehillä oli lisänimet, mutta myös osastot ja rakennukset saivat kansan suussa omat nimensä, kuten Seelanti tai Siperia.

Tekstiilituotanto alueella päättyi vaiheittain 1980-luvulta 1990-luvun puoliväliin mennessä. Nykyään Finlaysonin alueella on jälleen noin 3000 ihmistä töissä, mutta työnantajia on noin sata eri aloilta. Työväenmuseo Werstas on toiminut alueella vuodesta 1993 lähtien. Suurin osa vanhoista tehdasrakennuksista on säilytetty ja alueella onkin nähtävissä monipuolisesti eri aikojen rakennuskantaa.

Vuonna 1837 valmistunut Kuusvooninkinen on kansainvälisestikin merkittävä teollistumisen ajan muistomerkki, sillä se on säilynyt sekä ulkoa että sisältä alkuperäisen kaltaisena. Alueelta löytyy monia muitakin kiinnostavia kohteita, kuten aikoinaan koko Pohjoismaiden suurin tehdashalli Plevna, jossa syttyi pysyvä sähkövalaistus ensimmäisenä Suomessa. Kirja ulottaa katseensa myös varsinaisen tehdasalueen rajamaille, mistä esitellään tehtaan omistajien maailmaan kuuluneet palatsit puistoineen.

Kirjan tiedot:
Finlaysonin alue. Työväenmuseo Werstaan julkaisuja 2019. Teksti: Eeva-Maija Ingman-Toivonen. 240 sivua, suomi-englanti. Työväenmuseo Werstas 2019. ISBN 978-952-68778-5-3. Hinta Werstaan museokaupassa 21 euroa.

Arvostelukappaleita voi tilata museolehtori Hanna Yli-Hinkkalalta, puh. 050 440 1158 tai
hanna.yli-hinkkala(at)tyovaenmuseo.fi
Museolehtori Hanna Yli-Hinkkala kertoo aiheesta mielellään myös lisätietoja.

Lehdistökuvia

Alueoppaan kansikuvassa on Finlaysonin työntekijöitä lähdössä töistä 1940-luvulla.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Laitosmies Reino Kolinen Plevnan kutomosalissa 1930-luvulla.

Kankaan tarkastusta 1980-luvulla.

Kuva: Veijo Rio, Werstaan kuva-arkisto.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Finlaysonin työntekijöitä lähdössä töistä Satakunnankadun portilla vuonna 1976.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Vuonna 1900 avattu Finlaysonin työväen osuuskauppa oli Suomen ensimmäisiä osuustoiminnallisia liikkeitä. Maito- ja leipäosasto vuonna 1914.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Finlaysonin työläiset mielenosoitusmarssilla Tampereen Keskustorilla 1950-luvulla.

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere