Valitse sivu

Museon kulisseissa -juhlapäivä 30.9. klo 15-18

Museoliiton 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 30.9.2023 museoissa vietetään museokävijöille suunnattua Museon kulisseissa -juhlapäivää, joka juhlistaa ja tuo esille museoiden kulisseissa tapahtuvaa työtä ympäri Suomen.

Werstaalla on opastus kesällä avattuun uuteen Yhteisvoimin-näyttelyyn sekä museonjohtaja Kalle Kallion luento radanrakentajista.

klo 15 Opastus Yhteisvoimin-näyttelyyn, kesto 45 min
Opastus alkaa näyttelykerroksen aulasta, vapaa pääsy.

klo 16 Luento: Radanrakentajat Tampereella, museonjohtaja FT Kalle Kallio
Luennolla kerrotaan radanrakentajien elämästä ja rautateiden tulosta Tampereelle.
Kesto 1,5 tuntia.

Rautateiden rakentaminen alkoi Suomessa vuonna 1857 ja Tampereelle rautatietä ryhdyttiin rakentamaan 1870-luvun alussa. Yhteys Hämeenlinnasta Tampereelle valmistui 1876 ja pian rataverkkoa jatkettiin kohti Pohjanmaata. Radanrakentajia työskenteli kaupungissa myös 1890-luvun alussa, kun rautatie vedettiin Tammerkosken yli Poriin.

Rautatienrakentajille rakentamispäätökset toivat leivän pöytään ja Tampereen tehtaat saivat kaipaamansa raideyhteydet maailmalle. Elämä pienessä tehdaskaupungissa muuttui, kun Kyttälä täyttyi työtä etsivistä vieraspaikkakuntalaisista.

Tampereella työskenteli myös kaikkien aikojen kuuluisin ratajätkä eli Lapatossu, joka seikkaili sittemmin lukemattomissa tarinoissa, vitsikirjoissa, radiossa ja kolmessa täyspitkässä elokuvassa.

Museonjohtaja, filosofian tohtori ja Museoliiton entinen varapuheenjohtaja Kalle Kallio on tutkinut pitkään suomalaisia rautatienrakentajia ja julkaissut heidän kokemuksistaan teoksen Ratajätkät (SKS Kirjat 2022).

Luento järjestetään museon auditoriossa.

Vapaa pääsy!