Välj en sida

LHBTIQ


Regnbågshistoria

Arbetarmuseet Werstas har det nationella ansvaret för dokumenteringen av finländska sexuella minoriteters och könsminoriteters historia. Werstas har också den enda LHBTQI-museisamlingen i Finland.

Werstas samlar föremål, fotografier och berättelser om hur det är att leva som LHBTQI+-person i Finland. Museet är också intresserat av föreningsverksamhet, evenemang, jippon och föreställningar. Med hjälp av museiföremålen förvaras regnbågshistorierna och -evenemangen och blir en del av den större berättelsen om finländarnas historia.

Har du ett föremål eller en bild som skulle kunna komplettera arbetarmuseet Werstas LHBTQI+-samling? Det skulle till exempel kunna vara ett foto taget på en fest, en personlig minnessak, ett vardagsbruksföremål, ett klädesplagg eller en accessoar eller en banderoll som använts vid en demonstration. Berättelsen som förknippas med föremålet eller bilden ger dem historisk betydelse. Även ett ”paket” bestående av olika material om att komma ut ur garderoben, om en medicinsk process eller om de olika stegen på vägen till att vara sig själv skulle vara en värdefull komplettering till museets samling. Vid alla donationer upprättar vi ett avtal där man själv kan definiera huruvida berättelsen lämpar sig för att delas offentligt till exempel i en utställning.