Valitse sivu

LHBTIQ


Sateenkaarihistoriaa talteen

Työväenmuseo Werstas vastaa valtakunnallisesti suomalaisen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historian tallentamisesta. Werstaalla onkin maan ainoa LHBTIQ-museokokoelma.

Werstas kerää esineitä, valokuvia ja tarinoita, jotka kertovat millaista on elää LHBTIQ+-ihmisenä Suomessa. Museo on kiinnostunut myös järjestötoiminnasta, tapahtumista, tempauksista ja esityksistä. Museoesineiden avulla sateenkaarevat tarinat ja tapahtumat säilyvät ja ne liittyvät osaksi suurta kertomusta suomalaisten historiasta. 

Olisiko sinulla jokin esine tai kuva, jolla voisit kartuttaa Työväenmuseo Werstaan LHBTIQ+-kokoelmaa? Se voisi olla esimerkiksi juhlissa otettu valokuva, henkilökohtainen muistoesine, arjen käyttötavara, vaate tai asuste tai vaikkapa mielenosoituksessa käytetty banderolli. Esineeseen tai kuvaan liittyvä tarina tekee siitä historiallisesti merkityksellisen. Myös esimerkiksi kaapista tulon, lääketieteellisen prosessin tai omaksi itseksi tulemisen vaiheisiin liittyvä eri aineistoista koostuva ”paketti” olisi arvokas lisä museon kokoelmaan. Kaikista lahjoituksista tehdään sopimus, jossa voi itse määrittää, onko tarina niin julkinen, että sen voi jakaa esimerkiksi näyttelyssä.