Kuluttajaosuustoiminnan säätiö on tukenut Werstasta aineistojen digitoinnissa sekä museolaukkujen kehittämisessä. Finlaysonin tehtaan osakasten perustama avustussäätiö on tukenut Tampereen teollisen historian tutkimusta.
Werstas on ollut mukana myös useissa EU-hankkeissa, joihin on saatu rahoitusta muun muassa Euroopan sosiaalirahastosta ja EU Culture -ohjelmasta.
Käynnissä olevat hankkeet

Pako kulutusyhteiskunnasta 2022-2023
Werstaan Teollisuusmuseoon tuotetaan lukuvuoden 2022-2023 aikana Pako kulutusyhteiskunnasta -pakopeli, jossa maapallon ja yhteiskuntien kohtalo on koululaisten käsissä. Pelaajat joutuvat ratkomaan teollistumisen ja kulutusyhteiskunnan tuomia haasteita ja ympäristöongelmia.
5.-7.-luokkaisille tarkoitetussa pelissä tuodaan esiin museoympäristöä hyödyntäen kulutusyhteiskunnan lyhyt ajallinen kesto, ihmisten toisiinsa kietoutuneet roolit kuluttajina ja kulutushyödykkeiden tuottajina sekä tuotannon globaali mittakaava. Pakopeli haastaa myös pohtimaan, millainen olisi kestävä yhteiskunta. Keväällä 2023 pakopeliä pelaavat Tampereen 7.-luokkalaiset osana Taidekaarta eli Tampereen kulttuurikasvatusohjelmaa.
Pakopelistä suunnitellaan myös tulostettavissa oleva versio, jota voidaan pelata kouluissa oppitunneilla paikasta riippumatta. Osana hanketta järjestetään myös kasvattajille suunnattu ympäristökasvatuksen viikko keväällä 2023.
Hankkeen rahoitus on saatu Keski-Suomen ELY:n ympäristökasvatukseen tarkoitetusta tuesta.
Lisätiedot: Projektisuunnittelija Inka Tuominen, 0503668898, if.oe1685886796sumne1685886796avoyt1685886796@neni1685886796mout.1685886796akni1685886796
Heritages of Hunger – nälkä ja nälänhädät eurooppalaisena
kokemuksena 2019-2024
Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation -tutkimushankkeessa vertaillaan nälkää ja nälänhätää sekä siihen liittyviä kokemuksia Euroopassa eri aikoina. Lisäksi tutkitaan miten aiheesta on kerrottu kouluissa ja museoissa. Suomesta mukana ovat Työväenmuseo Werstas ja Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.
Hankkeessa perustetaan pedagoginen kuva- ja tarinapankki verkkoon. Aineisto kertoo nälästä ja nälänhädästä jaettuna eurooppalaisena kokemuksena ja palvelee koulujen ja museoiden opetusta. Lisäksi laaditaan raportti lainsäädännön, koulutuksen ja opetuksen sekä kulttuuriperintöalan toimijoiden tueksi. Raportissa on suosituksia aiheesta kertomiseen ja opetukseen.
Hankkeessa on yhteistyökumppaneina yliopistoja sekä kulttuuriperintötoimijoita Alankomaista, Belgiasta, Irlannista, Iso-Britanniasta, Suomesta, Espanjasta, Ukrainasta ja Kanadasta. Hanketta vetävät Radboudin yliopisto (Nijmegen) ja NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies (Amsterdam). Hanke on saanut 1,6 miljoonan euron rahoituksen hollantilaiselta Dutch National Research Agenda:lta (NWA).

Leading and Learning – Connecting Nordic Museums and Archives in Volunteer Leadership
Kaksivuotinen pohjoismainen vapaaehtoistyön kehittämishanke, jossa kahdeksan kulttuuriperintölaitosta Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta tekevät yhteistyötä vapaaehtoistyön johtamisen ammattimaistamiseksi pohjoismaisissa museo- ja arkistosektoreissa.
Hanke on jatkoa aiemmalle hankkeelle Nordic Academy for Volunteer Management. Hanketta koordinoi Nordic Centre of Heritage learning and Creativity (NCK) Östersundista. Museoista ovat mukana Werstaan lisäksi Jämtli Östersundista ja Skansen Tukholmasta. Lisäksi mukana on Kansallisarkisto Suomesta, Aalborgin kaupunginarkisto Tanskasta, Norjan kansallisarkisto ja Jämtlandin arkisto Östersundista.
