Valitse sivu
Työväenmuseo Werstas osallistuu aktiivisesti kotimaisiin ja kansainvälisiin hankkeisiin. Werstas on hyvä ja luotettava kumppani, joka tekee mielellään yhteistyötä ja haluaa kehittää museoalaa.
Werstaalla on toteutettu monia kotimaisia ja kansainvälisiä hankkeita. Olemme muun muassa kehittäneet museopedagogiikkaa Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Museoviraston tuella.

Kuluttajaosuustoiminnan säätiö on tukenut Werstasta aineistojen digitoinnissa sekä museolaukkujen kehittämisessä. Finlaysonin tehtaan osakasten perustama avustussäätiö on tukenut Tampereen teollisen historian tutkimusta.

Werstas on ollut mukana myös useissa EU-hankkeissa, joihin on saatu rahoitusta muun muassa Euroopan sosiaalirahastosta ja EU Culture -ohjelmasta.

 

Käynnissä olevat hankkeet


Työväentalojen maailmanperintöhanke 2022

Työväenmuseo Werstas osallistuu Tanskan työväenmuseon (Arbejdermuseet) johtamaan kansainväliseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on työväentalojen sarjanimeäminen Unescon maailmanperintölistalle. Werstas tekee vuonna 2022 kattavan selvityksen Suomen työväentaloista ja valmistelee kansallisen analyysin talojen maailmanperintöarvosta. Selvityksen aikana kootut tiedot työväentaloista julkaistaan Wikipediassa.

Työväentaloja nousi kuin sieniä sateella erityisesti vuoden 1905 suurlakon jälkeen. Vuonna 1916 Suomessa oli 940 työväentaloa. Osa taloista on tuhoutunut, mutta on myös rakennettu uusia palaneiden ja purettujen tilalle. Sotien jälkeen oli viimeinen rakennusbuumi, jolloin uusia työväentaloja nousi ympäri Suomea ja erityisesti Pohjois-Suomeen. Työväentaloja on jäljellä arviolta kolmisen sataa.

Hankkeeseen on saatu taloudellista tukea Tradekan Säätiöltä, Riihi säätiöltä ja Kansan Sivistysrahastolta. Projektin yhteistyökumppaneita ovat Työväen Arkisto, Kansan Arkisto, Kansantalojen liitto ja Työväentalojen liitto.

Arbejdermuseetin kansainvälisen hankkeen sivuille

Lisätiedot: projektitutkija Marja Lähteenmäki, puh. 050 441 8697, marja.lahteenmaki(at)tyovaenmuseo.fi

 

Vapun juhlijoita Viialan työväentalolla 1920-luvun lopulla. suuri joukko ihmisiä kookkaan työväentalon edustalla.

Pako kulutusyhteiskunnasta 2022-2023

Werstaan Teollisuusmuseoon tuotetaan lukuvuoden 2022-2023 aikana Pako kulutusyhteiskunnasta -pakopeli, jossa maapallon ja yhteiskuntien kohtalo on koululaisten käsissä. Pelaajat joutuvat ratkomaan teollistumisen ja kulutusyhteiskunnan tuomia haasteita ja ympäristöongelmia.

5.-7.-luokkaisille tarkoitetussa pelissä tuodaan esiin museoympäristöä hyödyntäen kulutusyhteiskunnan lyhyt ajallinen kesto, ihmisten toisiinsa kietoutuneet roolit kuluttajina ja kulutushyödykkeiden tuottajina sekä tuotannon globaali mittakaava. Pakopeli haastaa myös pohtimaan, millainen olisi kestävä yhteiskunta. Keväällä 2023 pakopeliä pelaavat Tampereen 7.-luokkalaiset osana Taidekaarta eli Tampereen kulttuurikasvatusohjelmaa.

Pakopelistä suunnitellaan myös tulostettavissa oleva versio, jota voidaan pelata kouluissa oppitunneilla paikasta riippumatta. Osana hanketta järjestetään myös kasvattajille suunnattu ympäristökasvatuksen viikko keväällä 2023.

Hankkeen rahoitus on saatu Keski-Suomen ELY:n ympäristökasvatukseen tarkoitetusta tuesta.

Lisätiedot: Projektisuunnittelija Inka Tuominen, 0503668898, if.oe1669513649sumne1669513649avoyt1669513649@neni1669513649mout.1669513649akni1669513649

 

 

Heritages of Hunger – nälkä ja nälänhädät eurooppalaisena
kokemuksena 2019-2024

Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation -tutkimushankkeessa vertaillaan nälkää ja nälänhätää sekä siihen liittyviä kokemuksia Euroopassa eri aikoina. Lisäksi tutkitaan miten aiheesta on kerrottu kouluissa ja museoissa. Suomesta mukana ovat Työväenmuseo Werstas ja Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Hankkeessa perustetaan pedagoginen kuva- ja tarinapankki verkkoon. Aineisto kertoo nälästä ja nälänhädästä jaettuna eurooppalaisena kokemuksena ja palvelee koulujen ja museoiden opetusta. Lisäksi laaditaan raportti lainsäädännön, koulutuksen ja opetuksen sekä kulttuuriperintöalan toimijoiden tueksi. Raportissa on suosituksia aiheesta kertomiseen ja opetukseen.

Hankkeessa on yhteistyökumppaneina yliopistoja sekä kulttuuriperintötoimijoita Alankomaista, Belgiasta, Irlannista, Iso-Britanniasta, Suomesta, Espanjasta, Ukrainasta ja Kanadasta. Hanketta vetävät Radboudin yliopisto (Nijmegen) ja NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies (Amsterdam). Hanke on saanut 1,6 miljoonan euron rahoituksen hollantilaiselta Dutch National Research Agenda:lta (NWA).

Piston, Pen & Press

Werstas on kumppanina mukana hankkeessa, jossa tutkitaan teollisuustyöläisten kirjallisia harrastuksia 1840-luvulta 1910-luvulle Skotlannisssa ja Pohjois-Englannissa. Hankkeen tutkimustiimin muodostavat tutkijat Strathclyden (Glasgow) ja Manchesterin yliopistoista sekä Englannin rautatiemuseosta (National Railway Museum). Hankkeen rahoittaa Arts & Humanities Research Council (UK). Kolmivuotinen hanke alkoi 2018 ja vuonna 2021 julkistetaan hankkeessa koottu tietokanta. Hankkeen kansainvälinen konferenssi pidettiin kesäkuussa 2019 Tampereella Werstaalla.

Työväenlehtien, julkaistujen runojen ja omaelämänkertojen, kirjastojen ja lukusalien sekä yhdistystoiminnan historian perusteella tiedetään, että brittiläiset teollisuustyöläiset käyttivät ison osan niukasta vapaa-ajastaan kirjoittamalla, lukemalla sekä keskustelemalla kirjallisuudesta. Arkistotutkimuksen keinoin hankkeessa pyritään selvittämään kirjallisen kulttuurin aineksia, kertomaan niistä kirjastojen ja museoiden välityksellä uusille yleisöille ja luomaan uusia sisältöjä löytöjen pohjalta.

Leading and Learning – Connecting Nordic Museums and Archives in Volunteer Leadership

Kaksivuotinen pohjoismainen vapaaehtoistyön kehittämishanke, jossa kahdeksan kulttuuriperintölaitosta Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta tekevät yhteistyötä vapaaehtoistyön johtamisen ammattimaistamiseksi pohjoismaisissa museo- ja arkistosektoreissa.

Hanke on jatkoa aiemmalle hankkeelle Nordic Academy for Volunteer Management. Hanketta koordinoi Nordic Centre of Heritage learning and Creativity (NCK) Östersundista. Museoista ovat mukana Werstaan lisäksi Jämtli Östersundista ja Skansen Tukholmasta. Lisäksi mukana on Kansallisarkisto Suomesta, Aalborgin kaupunginarkisto Tanskasta, Norjan kansallisarkisto ja Jämtlandin arkisto Östersundista.