Euroopan Unioni tukee ilmastopedagogiikan kehittämistä Tampereella
Julkaistu 24.6.2025
Työväenmuseo Werstas sai iloisen kesäyllätyksen. Aikuiskoulutuksen Erasmus+ -ohjelmasta myönnettiin tamperelaisten vetämälle Carbon Stories -kumppanuushankkeelle 250 000 euroa. Vaikka ohjelman valintaseula oli tiukka, Carbon Stories nousi lopulta hakukierroksen parhaaksi ehdotukseksi. Se sai arvioinnissa 92 pistettä sadasta.
Carbon Stories on kehittämishanke, jossa ilmastonmuutoksen historiaan tartutaan kulttuuriperintökasvatuksen keinoin. Ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen alkoi teollisen vallankumouksen myötä. Hiiltä alettiin käyttää teollisuudessa ja höyrykoneissa, metsiä hakattiin ja 1900-luvulla öljykäyttöiset polttomoottorit kiihdyttivät kuumenemista. Ilmastonmuutoksella on kiehtova ja pitkä historia, josta museot eivät ole toistaiseksi osanneet yleisöilleen kunnolla kertoa.
Työväenmuseo Werstaan johtamaan hankkeeseen osallistuvat myös Lewarden kaivoskulttuurikeskus ja maailmanperintökohde Pohjois-Ranskasta, Slovenian tekniikan museo sekä ympäristökasvattaja Neo Sapiens Espanjasta. Nelikko jakaa yhteisen innostuksen ja arvopohjan. Hankkeen aikana kehitetään ilmastotietoisia narratiiveja ja menetelmiä, joita voidaan hyödyntää teollisuushistoriallisissa museoissa. Tuloksena syntyy siis uudenlaisia opastuskierroksia, audioguideja, tapahtumia ja näyttelyitä, jotka kertovat teollisuuden ja ilmaston toisiinsa kietoutuneesta menneisyydestä.
– Teollisuushistoriallisten museoiden ei pitäisi enää vaieta ilmastonmuutoksesta, museonjohtaja Kalle Kallio taustoittaa johtamaansa hanketta. Maapallon lämpeneminen on museosisällöissä tarpeettomasti sivuutettu, koska teollistuminen on tähän saakka vain totuttu esittämään edistyskertomuksena. Teollisuusperintöä kuitenkin tarvitaan, jos haluamme ymmärtää ilmastonmuutosta historiallisena ilmiönä. Museoilla on valtavasti mahdollisuuksia tehdä tämä ihmiskuntaa koetteleva kriisi ymmärrettäväksi.
Hanke alkaa marraskuussa 2025 ja jatkuu kaksi vuotta. Työväenmuseo Werstaalla toteutetaan hankkeen aikana uudenlaisia opastuskierroksia, tapahtumia ja työpajoja. Carbon Stories huipentuu keväällä 2027 avattavaan Hiilenmusta historia -näyttelyyn, joka kertoo Suomen historian kuumentuvan ilmaston näkökulmasta. Kumppaneilla on vastaavasti omia sisältöjään, joiden avulla testataan erilaisten esitystapojen toimivuutta ja jaetaan kokemuksia. Hankkeen lopputuloksena syntyy muun muassa ilmastopedagoginen oppimateriaali teollisuushistoriallisille museoille.
Carbon Stories on Euroopan unionin rahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä.
Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta.
Lehdistökuvia:

Museonjohtaja Kalle Kallio Höyrykonemuseossa Werstaalla. Suurin Suomessa käytetty tehdashöyrykone tuotti aikoinaan energiaa Finlaysonin puuvillatehtaalle. Finlaysonin puuvillatehdas oli vuosikymmenien ajan Suomen suurin teollisuuslaitos.
Kuva: Noora-Liina Ora.

Työväenmuseo Werstas sijaitsee Tampereen keskustassa Finlaysonin historiallisen tehdasalueen sydämessä entisen lankavärjäämön tiloissa.
Kuva: Mikko Vares.

Tehtaanpiippujen Tampere vuonna 1902. Etualalla Tampereen Verkatehdas, taustalla Frenckellin paperitehdas, Finlaysonin puuvillatehdas sekä Tampereen Pellava- ja Rautateollisuusosakeyhtiö (Tampella). Tampere oli suomalaisen teollisuuden keskus. Suomen Manchester.
Kuva: Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.

Teollisuusmuseo on museokeskus Vapriikin ja Työväenmuseo Werstaan yhteistyössä tuottama näyttely tamperelaisen teollisuuden historiasta. Näyttely avattiin kesällä 2021. Historia ja nykypäivä lyövät kättä Teollisuusmuseon tunnuskuvassa.
Kuva: Suvi Roiko.

Teollisuusmuseon näyttelyssä havainnollistetaan muun muassa sitä, miten teollisuustuotteet helpottivat ihmisten elämää. Tamperelainen lääketehdas Star valmisti Hota-pulveria, jota mainostettiin lauseella ”Ota Hota – ei pakota”.
Kuva: Olli-Pekka Latvala.

Tampereella valmistettuja naisten kenkiä 1900-luvun eri vuosikymmeniltä Teollisuusmuseossa Werstaalla. Teollistuminen mullisti kulutustottumukset, mutta kulutusyhteiskunnan varjopuolia ei museonäyttelyissä ole tähän mennessä juurikaan käsitelty.
Kuva: Eino Ansio.
Lisätiedot:
Museonjohtaja, FT Kalle Kallio,
040 716 7520
kalle.kallio(at)tyovaenmuseo.fi
Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
www.tyovaenmuseo.fi
puh. 010 420 9220
Museo avoinna ti-su 11-18
VAPAA PÄÄSY