Valitse sivu

Ennätysyleisö Työväenmuseo Werstaalla

 

Julkaistu 3.1.2024


Työväenmuseo Werstaalla kävi viime vuonna ennätykselliset 72 816 museovierasta. Edellinen ennätys ylittyi runsaalla 20 000 kävijällä. Ennen koronaa Finlaysonin historiallisella tehdasalueella toimivassa museossa kävi 51 244 museovierasta (2019). Werstaalle on yleisöllä vapaa pääsy.

– Kävijäennätys ei valitettavasti johtunut vain onnistuneista näyttelyistä ja suomalaisesta museobuumista. Werstaan kävijäluvuissa näkyy, miten perheillä on nyt rahasta tiukkaa ja kaikki kallistuu. Tällaisina aikoina tarvitaan maksuttomia kulttuuripalveluita, arvioi museonjohtaja Kalle Kallio Työväenmuseo Werstaalta.

Pääsymaksuista luopuminen vuonna 2011 teki Työväenmuseo Werstaasta näyttelyalaltaan suurimman vapaan pääsyn museon Suomessa. Museon toiminta-ajatus ”reilusti historiaa” korostaakin pääsymaksuttomuuden merkitystä. Kulttuuripalveluiden tarjoaminen yhdenvertaisesti kaikille ei olisi muuten mahdollista.

Werstaalla on myös reilusti nähtävää: parhaillaan esillä on viisi näyttelyä. Yhteisvoimin on museon uusi päänäyttely, joka kertoo yhteiskuntamme rakentamisesta. Teollisuusmuseossa esitellään tamperelaisen teollisuuden kaksisataavuotista taivalta ja Höyrykonemuseossa voi ihailla Suomen suurinta tehdashöyrykonetta alkuperäisellä paikallaan.

Marraskuussa avattu tuorein vaihtuva näyttely koostuu dokumentaarisen valokuvauksen klassikon Dorothea Langen kuvista Yhdysvaltojen 1930-luvun lamasta. Lisäksi esillä on palkkatyön kyseenalaistava Eurooppa kieltäytyy työstä -taidenäyttely sekä vaasalaisista puuvillatehtaalaisista kertova Yhteisvoimin Präntööllä.

Päättynyt vuosi oli myös Werstaan 30. juhlavuosi. Museo avasi ovensa Finlaysonin alueella ensimmäisen kerran marraskuussa 1993. Werstas on siitä lähtien tallentanut suomalaista työelämää ja sosiaalihistoriaa. Valtakunnallisena vastuumuseona Werstaan kokoelmissa on aineistoa koko maasta: museoesineitä on 60 000 ja vanhoja valokuvia 380 000.

Lehdistökuvia:

Tyttö kirjoittaa ja piirtää

Uusi Yhteisvoimin-päänäyttely kertoo yhteiskunnan ja työelämän muutoksesta. Esimerkkinä työnteon muuttumisesta on rakentaminen. Vanhoja työkaluja voi tutkia näyttelyssä.


Kuva: Anna-Liisa Nikus.

Kaksi naista keskustelevat töistä

Näyttelyihin järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Kuva: Anna-Liisa Nikus.

Etsitkö töitä -kylttejä pellolla

Teollisuusmuseo kertoo tamperelaisen teollisuuden 200-vuotisen historian.

Kuva: Suvi Roiko.

Työryhmä on kokoontunut kannettavan tietokoneen ääreen

Siirtolaisäiti (Migrant Mother) on yksi suuren lamakauden ikonisimmista valokuvista. Maataloustyöntekijä Florence Owens (myöh. Thompson) ja hänen seitsemän lastaan asuvat telttakatoksessa Nipomon kaupungissa Kaliforniassa maaliskuussa 1936.

Kuva: Dorothea Lange, Library of Congress.

Kaksi miestä huomiovaatteissa

Eurooppa kieltäytyy työstä -näyttely kertoo vaihtoehdoista palkkatyölle. Kreikassa saippuatehtaan työntekijät valtasivat oman työpaikkansa ja jatkavat saippua valmistusta omilla ehdoillaan. 
Kuva: Henri Salonen.

Lisätiedot: 

Museonjohtaja Kalle Kallio,
040 716 7520
kalle.kallio(at)tyovaenmuseo.fi


Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere


www.tyovaenmuseo.fi

puh. 010 420 9220

Museo avoinna ti-su 11-18
VAPAA PÄÄSY