Valitse sivu

 

Tieto-Finlandia-voittaja Ville-Juhani Sutisen Lomostalgia-näyttely ristivalottaa nostalgiaa

Tiedote 8.3.2023

 


Työväenmuseo Werstaalla Tampereella avautuu tänään Ville-Juhani Sutisen Lomostalgia – filmikuvia kadonneesta nykyhetkestä. Valokuvanäyttely käsittelee nostalgiaa – meneillään on retron, vintagen ja menneisyystrippien kultakausi niin sisustuksessa, TV-sarjoissa, pukeutumisessa kuin syömisessäkin. Lomostalgia on avoinna 6.4. saakka.

Vanhojen hyvien aikojen haikailu juontuu aikamme epävarmuudesta: ilmastonmuutos, pandemia ja sota ovat liiankin tuttuja ja maailma tuntuu muuttuvan hengästyttävää vauhtia. Parempaa menneisyyttä ei kuitenkaan ole ollut olemassa. Nostalgia on määritelmällisesti kuvitteellista, fiktiivistä. Se on tunne, joka luo henkilökohtaisen ja kulttuurisen ihannemenneisyyden, jotta ihmisellä olisi vaikeuksien keskellä mielekästä kaivattavaa.

– Nostalgia ei ole kuitenkaan vain harmitonta haaveilua. Tullessaan kulttuurisesti hyväksytyksi ja muuttuessaan massailmiöksi sillä on vaikutusta yhteiskuntaan. Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Trumpin valtakausi kruununaan Yhdysvaltain kongressitalon valtaus olivat molemmat sidoksissa nostalgiabuumiin, sanoo Ville-Juhani Sutinen.

Näyttelyn kuvat ovat vuosilta 2015-2022 Suomesta, Yhdysvalloista ja Venäjältä. Ne on tallennettu vanhoilla neuvostoaikaisilla filmikameroilla, joista useimpien valmistaja oli LOMO-tehdas. Otoksissa on niin katunäkymiä kuin erilaisia maisemia. Ne ilmentävät postmodernia nostalgiaa ja samalla tutkivat ja pohtivat sen ulottuvuuksia. Kuvat ovat kuvitelmien sijaan ongelmia, vastaväitteitä, säröjä, joissa ilmenee sekä nostalgia että sen mahdottomuus.

– Filmikamera tarjoaa toisenlaisen lähestymistavan valokuvaamiseen. Se antaa uutta näkökulmaa maailmaan. Filmi on digiä immuunimpi nostalgialle, koska se ei anna tehdä kuvista mitä hyvänsä. Digikameroilla ja älypuhelimilla voi parilla napin painalluksella tehdä uusista kuvista vanhan näköisiä. Silloin nykyhetki katoaa menneisyyden ihannointiin, sanoo Ville-Juhani Sutinen.

Ville-Juhani Sutinen on kirjailija, kääntäjä ja valokuvaaja. Hän on julkaissut niin runokokoelmia, romaaneja kuin tietokirjojakin. Esseeteos Vaivan arvoista (Avain 2022) voitti tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Valokuvanäyttely pohjautuu Sutisen valokuvakirjaan Lomostalgia (Bokeh 2023).

Näyttely on esillä Työväenmuseo Werstaan yhteisögalleria Komuutissa. Näyttelytilan nimi tulee sanoista kokeilevan museotoiminnan tila. Komuutissa järjestetään pienimuotoisia ja lyhytkestoisia näyttelyitä yhteistyössä taiteilijoiden, tutkijoiden ja museon muiden sidosryhmien kanssa. Komuutti on Werstaalle tärkeä kanava työssä ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja kestävän kehityksen puolesta.

 

Lehdistökuvia:

Kaksi lasta katselee pienoismallia, jossa hiiri skeittaa Hiedanrannassa.

Sarjasta Särö kuvassa.

Kuva: Ville-Juhani Sutinen.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

Nainen seisoo kynä kädessä fläppitaulun edessä ja katsoo kohti kameraa. Taululle on piirettynä erilaisia eläinhahmoja.

Sarjasta Mustavalkoinen maailma.

Kuva: Ville-Juhani Sutinen.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

 

Pehmolelueläimet istuvat suuren lavastekärpässienen alla

Sarjasta Väritetty aika.

Kuva: Ville-Juhani Sutinen.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

Lisätiedot:

Ville-Juhani Sutinen,
puh. 040 758 8643,
moc.l1718227648iamg@1718227648inahu1718227648jelli1718227648v1718227648

Lomostalgia – filmikuvia kadonneesta nykyhetkestä -näyttely
Työväenmuseo Werstas
Komuutti-tila
8.3.-6.4.2023
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
www.tyovaenmuseo.fi

Avoinna ti-su 11-18
VAPAA PÄÄSY