Valitse sivu

eVaatevallankumous2020


Vaatevallankumousta vietetään vuosittain bangladeshilaisen Rana Plaza -tekstiilitehtaan romahtamisen vuosipäivänä 24. huhtikuuta. Vuonna 2013 tapahtuneessa onnettomuudessa menehtyi yli tuhat tehtaan työntekijää ja tapaus sai ihmiset ympäri maailmaa vaatimaan vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä.

Werstas osallistuu maailmanlaajuiseen Vaatevallankumous -tapahtumaan julkaisemalla digitaalista oppimateriaalia, joka on suunnattu erityisesti peruskoulun etäopetukseen. Materiaalit on tuotettu yhteistyössä Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opiskelijoiden kanssa.

Vaatteiden elinkaari -agenttitehtävä & haaste

Tiesitkö, että kaikilla vaatteilla ja tekstiileillä on oma elinkaarensa? Mitä sillä oikein tarkoitetaan? Nyt on sinun aikasi ottaa siitä selvää! Oletko siis valmis toimimaan agenttina ja tarttumaan vaatevallankumouksen haasteeseen?

Tehtävät on suunnattu 5.-6. luokkalaisille, mutta soveltuvat myös tietyin osin muille luokka-asteille.

 

Vaatteen elinkaari – traileri (YouTube-video)
Vaatteen elinkaari –  Agenttitehtävä (PDF)
Vaatteen elinkaari -Haaste (PDF)

Roolipeli: “Päivä tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työntekijänä”

Etäopetuksena toteutettava roolipeli, jossa tutustutaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden eri vaiheisiin työntekijöiden näkökulmasta. Roolipelissä haastetaan oppilaiden tiedonhakutaitoja ja mielikuvituksen käyttöä.

Roolipeli on suunnattu 5.-6. luokkalaisille.

 

Roolipelin opetuspaketti (PDF)
Roolipelin kartta (Power Point -tiedosto)

Tekstiilimateriaali -hahmokortit

Hahmokorttien avulla tutustutaan neljään tekstiilimateriaaliin. Oppimateriaaliin sisältyy lisäksi tietovisa materiaalien hyödyistä ja haitoista sekä ohjeet oman hahmokortin tekemiseen. Tavoitteena on lisätä oppilaan tietoisuutta eri tekstiilimateriaaleista ja niiden ominaisuuksista. Aineisto on suunnattu 3.-6. luokkalaisille, mutta on sovellettavissa myös nuoremmille oppilaille.

 

Hahmokortit (PDF)
Hahmokortit kuvauksineen (PDF)
Hahmokortteihin liittyvät tehtävät (PDF)

Vaatekaapin keväthuolto

Tehtäväpaketti auttaa vaatekaapin kevätsiivouksen tekemisessä. Paketissa on mukana ohjeita vaatteiden huoltamiseen, korjaamiseen, tuunaamiseen ja kierrättämiseen. Tehtävät ja haasteet sopivat koko perheelle yhdessä ja erikseen toteutettavaksi kotoa löytyvillä tarvikkeilla.

 

Vaatekaapin kevätsiivous -tehtäväpaketti

Vaatevalintavisa

Visa koostuu kuudesta kysymyksestä, joissa vastaajan tehtävän on valita erilaisten vaatevaihtoehtojen joukosta omasta mielestään ekologisesti ja eettisesti paras. Visan tarkoitus on auttaa pohtimaan omia vaatevalintoja. Visaa voi pelata alakouluikäisistä lähtien kuka vaan, mutta alkuopetuksessa asioita kannattaa käydä läpi yhdessä aikuisen kanssa.

 

Vaatevalintavisa (Kahoot!)
Game pin: 02909401