Valitse sivu

Työväentaloista maailmanperintöä – selvitykseen tarvitaan tietoja talojen historiasta

Tiedote 8.6.2022


Työväentalojen ja kansantalojen vaiheita Suomessa kartoitetaan tällä hetkellä Työväenmuseo Werstaalla. Kartoitus on osa Tanskan työväenmuseon Arbejdermuseetin johtamaa hanketta, jonka tavoitteena on saada rakennukset Unescon maailmanperintölistalle. Listalla ei ole tällä hetkellä yhtään työväenliikkeeseen liittyvää kohdetta, vaikka kyseessä on yksi laajimmista maailmaa muuttaneista liikkeistä.

Selvityksen aikana jokaisesta suomalaisesta työväentalosta pyritään laatimaan artikkeli verkossa olevaan avoimeen tietosanakirjaan Wikipediaan. Hankkeen alkaessa työväentaloista oli parikymmentä artikkelia, nyt niitä on vajaat 90. Suomeen rakennettiin 1900-luvun aikana yli tuhat työväentaloa, joista noin 300 on edelleen olemassa. Suurimmasta osasta suomalaisia työväen kokoontumisen paikkoja tiedot siis edelleen puuttuvat.

Talojen historiasta kaivataankin nyt tietoja joka puolelta Suomea. Milloin talo rakennettiin, pistettiinkö se pystyyn talkoilla, millaista toimintaa talolla eri aikoina on ollut, ketkä ovat osallistuneet toimintaan ja miten maamme historian käännekohdat kuten sisällissota tai isot lakot ovat näkyneet talon toiminnassa?

Museon toiveena olisi, että työväenjärjestöt välittäisivät tietoa selvityksestä kanavissaan. Työväentaloja ylläpitävillä tahoilla sekä työväentaloharrastajilla on mahdollisuus lisätä tietoja suoraan Wikipediaan tai vaihtoehtoisesti tietoja voi lähettää museossa selvitystä tekevälle projektitutkija Marja Lähteenmäelle, yhteystiedot tekstin lopussa.

Hankkeeseen on saatu taloudellista tukea Tradekan Säätiöltä, Riihi säätiöltä ja Kansan Sivistysrahastolta. Werstaan yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Työväen Arkisto, Kansan Arkisto, Kansantalojen liitto ja Työväentalojen liitto.

 

Lisätietoa kansainvälisestä hankkeesta Workers´Assembly Halls as UNESCO World Heritage Tanskan työväenmuseon Arbejdermuseetin sivuilla

 

Lehdistökuvia:

Tiutisen työväentalo Kotkassa. Punainen isokokoinen puurakennus.

Tiutisen työväentalo Kotkassa.

Kuva: Wikimedia Commons

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

Vaasan työväentalo 1950-luvulla. Työväen Arkisto.

Vaasan työväentalo 1950-luvulla. Rakennus valmistui 1906. Siinä toimii nykyään Vaasan kaupunginteatteri.

Kuva: Työväen Arkisto.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

 

Sisäkuva Kalevan työväentalosta Paimiosta.

Kalevan työväentalo Paimiossa rakennettiin vuonna 1909. Innokas teatteriharrastus hiipui 1960-luvulla ja talo jäi tyhjilleen. Sisätilat ovat säilyneet alkuperäisessä asussa.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

Lisätiedot:

Työväenmuseo Werstas,
projektitutkija Marja Lähteenmäki,
puh. 050 441 8697,
marja.lahteenmaki(at)tyovaenmuseo.fi

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere

puh. 010 420 9220
www.tyovaenmuseo.fi

Avoinna ti-su 11-18
VAPAA PÄÄSY