Valitse sivu

WERSTAS 30 VUOTTA – JUHLAVIIKON OHJELMA 7.11.-12.11.

Työväenmuseo on tallentanut suomalaista työelämää ja sosiaalihistoriaa jo 30 vuotta. Museo avasi ovensa Finlaysonin historiallisella tehdasalueella marraskuussa 1993.

Nyt on aika juhlia! Juhlimme työn merkeissä ja kutsumme kaikki mukaan juhlimaan 30-vuotiasta! Kaikkiin juhlaviikon tilaisuuksiin on vapaa pääsy!

Juhlaviikon ohjelma:

OPASTUKSET

Opastus Yhteisvoimin-näyttelyyn
ti 7.11. 13.00
ke 8.11. 13.00
pe 10.11. klo 13.00
la 11.11. klo 15.00
su 12.11. klo 15.00
Yhteisvoimin-näyttely kertoo suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta 1800-luvun lopulta 2000-luvulle ja kuinka kansalaiset ovat yhteisvoimin ponnistelleet kohti parempia aikoja. Opastuksen kesto on noin 45 min ja se alkaa toisen kerroksen aulasta, vapaa pääsy.

Lastenkierros Yhteisvoimin-näyttelyyn
la 11.11. ja su 12.11. klo 13.00
Kierroksella tutustutaan lasten elämään maaseudulla ja kaupungeissa menneinä aikoina. Arki oli ennen vanhaan kovin erilaista kuin nykyään. Kierros on suunnattu alle kouluikäisille, kesto 35 min. Opastus alkaa toisen kerroksen aulasta, vapaa pääsy.

Kohtauksia työväen arkisesta historiasta -opastus
to 9.11. klo 13.00, 14.00, 16.00
Draamallisella kierroksella tutustumme Yhteisvoimin-näyttelyyn. Tapaamme ihmisiä arkisissa askareissaan erilaisissa elämänvaiheissa. Kierroksen kesto on n. 30 min ja se alkaa toisen kerroksen aulasta, vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

 

TIISTAI 7.11.

klo 14.00-16.00
Avoimet ovet Museokirjapainossa
Werstaan Museokirjapainossa painokoneita on käyttämässä kirjanpainaja Esa Multanen. Hän tekee pieniä painotöitä kirjapainossa ja kertoo vanhan ajan painotekniikoista. Tule tutustumaan vanhan ajan kohopainotekniikkaan, kysymään ja ihmettelemään.

Sateenkaaritiistai

klo 16.00
Sateenkaaripolun julkistus
Tutustu Yhteisvoimin-näyttelyyn sateenkaarevasta näkökulmasta Werstaan uudella omatoimikierroksella. Tutki omalla puhelimellasi näyttelyn esineisiin ja valokuviin kätkeytyvää sateenkaarihistoriaa. Julkistuksessa museolehtori Jesse Kempe ja yleisöpalvelupäällikkö Ulla Rohunen esittelevät aineistoa.

klo 17.00
Parempia aikoja rakentamassa-luentosarjan luento:
Sukupuolentutkimuksen dosentti Julian Honkasalo, Helsingin yliopisto: Yhteisöllisyyden ja yksinäisyyden merkitys sukupuolivähemmistöjen historiassa Suomessa 1900-luvulla

 

KESKIVIIKKO 8.11.

klo 14.00-16.00
Avoimet ovet museokirjapainossa
Werstaan Museokirjapainossa painokoneita on käyttämässä kirjanpainaja Esa Multanen. Hän tekee pieniä painotöitä kirjapainossa ja kertoo vanhan ajan painotekniikoista. Tule tutustumaan vanhan ajan kohopainotekniikkaan, kysymään ja ihmettelemään.

klo 18.00-20.00
Hiljainen kapina vol.1: Kieltäydy työstä, kytkeydy elämään
Näkökulmia vaihtoehdoista palkkatyölle tarjoilevat:
Elämän merkityksellisyyden kehtaamo EHTA
Kehtaamo on Legioonateatterin nuorten aikuisten Y&Z-ryhmän palvelu, joka kyseenalaistaa työkeskeisen elämän. Kehtaamossa saat olla rauhassa, elämän ei odoteta etenevän opintoputkesta työputkeen, voit olla sopivasti työmarkkinoiden käytettävissä, leikkiä työntekoa ja saada vinkkejä kiinnostavista mahdollisuuksista palkkatyön ulkopuolella.
Eurooppa kieltäytyy työstä
Ketkä asettuvat vallitsevaa työn järjestämisen vastaan ja miten? Työväenmuseo Werstaan Eurooppa kieltäytyy työstä -näyttelyn työryhmä on haastatellut lukuisia ihmisiä aiheesta eri puolilla Eurooppaa. Työryhmä kertoo, minkälaisia työn kritiikkiin ja työn toisin tekemiseen liittyviä ideoita ja käytäntöjä he ovat oppineet haastateltaviltaan.
Tervetuloa pohtimaan työstä kieltäytymistä!

 

TORSTAI 9.11.

klo 17.30-19.00
Työväenlauluilta
Päivät pimenevät ja vappuunkin on vielä aikaa. Nyt on hyvä hetki nostattaa taisteluintoa yhteisvoimin. Tervetuloa mukaan laulamaan yhdessä uljaimpia työväenlauluja! Säestäjänä konkarimuusikko Antti Huusari. Vapaa pääsy.
Järjestäjänä SAK Tampereen toimisto ja Werstas

 

PERJANTAI 10.11.

klo 14.00-16.30
Werstaan ompeluseura
Tule mukaan Työväenmuseon ystävien ja Werstaan järjestämään Ompeluseuraan ja ota mukaan ystäväsikin. Työväenmuseolla tapaat neulomisesta innostuneita noviiseja ja käsitöille omistautuneita osaajia. Nappaa mukaan oma kudin tai tule vain nauttimaan neuloosihurmoksen hengestä. Voit tuoda näytille myös tekemäsi valmiin neuleen. Jos kaappiisi on kerääntynyt lankakerien loppuja, voit vaihtaa niitä jämälankakorin tarjontaan. Puikot saavat heilua koko tapaamisen ajan! VAPAA PÄÄSY!

Ompeluseuran ohjelma:
klo 14.00 Näin hurahdin neulomiseen
Neulova viestijä ja neuleohjeiden kehittäjä Jaana Etula kertoo, miksi hän innostui käsitöistä ja mistä hän ammentaa inspiraatioita ohjeisiinsa. Miten neuleohjeiden kieli on muuttunut kansainvälistymisen myötä? Mihin suuntaan käsityöinnostus kehittyy ja miten neuloosi näkyy somessa? Onko parsiminen ja purkaminen ekologinen teko?

14.45 Kahvitarjoilu

15.15 Itse tekeminen kansalaistaitona
Käsityökasvatuksen yliopisto-opettaja Miia Collanus Tampereen yliopistosta pohjustaa keskustelua itse tekemisestä ja käsityötaidosta osana kestävän tulevaisuuden siirtymiä. Käsityötaito ja käsityömäiset tuotannon tavat ovat nyt ja tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä, ehkä jopa elintärkeitä.

 

klo 17.00-19.00
Amerikan suuri lama -näyttelyn avoimet avajaiset
Juhlistamme amerikkalaisen valokuvaajan Dorothea Langen valokuvanäyttelyä kaikille avoimilla avajaisilla. Langen ikoniset valokuvat kertovat Yhdysvaltojen 1930-luvun lamasta. Näyttelyn avaa uusi kansanedustaja Lotta Hamari, ja kantrimusiikkia esittää Stenari. Ei ennakkoilmoittautumista. Tule sellaisena kuin olet!

 

LAUANTAI 11.11.

klo 18.00-22.00
Hauskat tanssit
Juhlistamme 30 vuotta täyttävää Työväenmuseota musiikin keinoin. Werstaan työväentalon lavalle nousevat tämän hetken kiinnostavimmat tekijät, kansan tuntojen tulkit ja ajassa kiinni olevat luovat nerot. Saa tanssia! Vapaa pääsy!

Juhlapuhe, jonka jälkeen soittoa:
18.00 Joni Ekman
Ensimmäisenä esiintyy ennakkotiedoista poiketen rock-kentän väsymätön ahertaja Joni Ekman.

19.30 Mara Balls

Voimatrio Mara Balls julkaisi pitkään odotetun kolmannen studioalbuminsa ”Maranormaali ilmiö” (Stupido Records) vuonna 2022. Levyn myötä yhtye palasi lavoille ja on päässyt taas tutkimaan ja ilmentämään sitä ihmeellistä maranormaalia ilmiötä, mikä tapahtuu kun bändi ja yleisö törmää ja iskee kipinää.

”Rockmaailma kaipaa esikuvia. Hyvin harvoin kuitenkaan vastaan tulee sellaisia tarjokkaita, jotka osaavat olla bändin nokassa keulimassa tietäen, mistä rockin soittamisesta on pohjimmiltaan kyse ja tietävät, että siellä olisi hyvä olla jotain sanottavaakin. Maria Mattila ja hänen alter egonsa Mara Balls osaavat. Eikä tämä luonnonvoima pelkää asettaa itseään alttiiksi, oli kyse sitten kitarasankaruudesta tai kansalaisaktivismista.”
(Antti Luukkanen/Soundi)

20.30 Elsi Sloan
Laulaja-lauluntekijä, näyttelijä ja aktivisti Elsi Sloan nousi viime syksynä vauhdilla suuremman yleisön tietoisuuteen ranskalais-suomalaisen Sydänpeto-elokuvan pääroolin ja sen ranskankielisen tunnuskappaleen myötä. Suomenkielisen Pakko muuttua -debyyttialbuminsa Sloan julkaisi keväällä 2023. Monipuolisella debyytillään ympäristöään laaja-alaisesti havainnoiva ja kantaa ottava lyyrikko yhdistelee pop-musiikkiinsa elementtejä muun muassa rapistä, folkista, spoken wordista ja taiderockista. Mormonikirkosta irtaantunut queer-muusikko on valovoimainen ja improvisaation kautta hengittävä esiintyjä. Tällä hetkellä hän opiskelee näyttelijäksi Tampereen yliopistolla.

Elsin kokoonpanossa Werstaalla:
Elsi Sloan, laulu, ukulele
Saara Mänttäri, basso
Vilho Louhivuori, rummut