Valitse sivu

Kaverusten kirjakapina

14.4 - 5.6.2023

IBBY Finlandin kokoama näyttely Kaverusten kirjakapina – Asko Martinheimo ja Uolevi Nojonen nuortenkirjallisuuden uudistajina Komuutti-tilassa.

Asko Martinheimo (1934-2002) ja Uolevi Nojonen (1939-2021) olivat molemmat pirkanmaalaisia nuortenkirjailijoita, jotka uudistivat nuortenkirjallisuutta. He myös ottivat kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin, kuten koulupolitiikkaan. 

Näyttely kertoo Martinheimon ja Nojosen roolista nuortenkirjallisuuden uudistajina, heidän henkilöhistoriastaan, yhdessä kirjoittamisestaan sekä heidän roolistaan monipuolisina yhteiskunnallisina ja kirjallisina vaikuttajina.  

Näyttelyssä on esillä poimintoja kirjailijoiden henkilökohtaisista kokoelmista ja arkistoista löytynyttä materiaalia, kirjankansitaidetta ja kuunnelmakatkelmia.

 

Kaverusten kirjakapina on esillä Werstaan yhteisögalleria Komuutissa. Kokeilevan museotoiminnan tilan eli Komuutin näyttelyt tehdään yhteistyössä muun muassa tutkijoiden, taiteilijoiden ja erilaisten yhteisöjen kanssa. Kooltaan Komuutti on on 16 neliömetriä. Komuutin näyttelyt ovat useimmiten lyhytkestoisia. Yhteisögallerioita löytyy maailmalta useita, mutta Suomesta vähän.