Valitse sivu

Mansepunk

5.3. - 14.4.2024

Bändejä ja tapahtumapaikkoja Mansepunkin taipaleelta yhteisögalleria Komuutissa.

Mansepunk on lähes viisikymmentä vuotta vanha oma maailmansa. Siitä ovat ponnistaneet suuren yleisön tietoisuuteen sekä Popeda että Eppu Normaali, joiden alkuvuosien tuotanto oli ehtaa Mansepunkkia.

Tamperelaiset 1980-luvun hardcore-bändit Kaaos, Bastards ja Riistetyt ovat puolestaan vaikuttaneet musiikkiin jopa maailmanlaajuisesti, sillä monet metallimusiikin supertähdet, kuten Sepultura, ovat nimenneet tamperelaisbändit ja suomalaisen hardcoren innoittajikseen. Mansepunk on jatkanut tälläkin vuosituhannella tinkimätöntä taivaltaan.

Punkmuseon nuorten keski-ikäisten punkkarien kokoamassa näyttelyssä pääosassa ovat Mansepunkin tärkeät tapahtumapaikat. Safety Pins Fan Club oli legendaarinen, Suomen ensimmäinen punk-klubi, jonka kuvia on harvoin nähtävillä. Nyt esillä olevia kuvia ei ole nähty yli kymmeneen vuoteen. Oman tilansa saavat myös Suomi-punkin instituutiot Vastavirta-klubi ja Puntala-rock sekä squatit eli vallatut tilat ja talot.

Punkmuseo kerää, arkistoi ja digitoi suomalaista punkkulttuuria. Punkmuseolla ei ole vielä omia pysyviä näyttelytiloja ja siksi kerättyjä aineistoja esitellään museon kavereiden, kuten Työväenmuseo Werstaan kanssa yhteistyössä. Näyttelyiden lisäksi Punkmuseolla on kaksi viikoittaista radio-ohjelmaa, podcast-sarja, painettuja julkaisuja ja keikkoja ynnä muuta.

Yhteisögalleria Komuutin nimi tulee sanoista kokeilevan museotoiminnan tila. Komuutin näyttelyt tehdään yhteistyössä tutkijoiden, taiteilijoiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Pienestä koosta huolimatta Komuutin näyttelyissä käsitellään isoja aiheita ja yhteisögalleria on museolle tärkeä kanava työssä demokratian, ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen puolesta.