Valitse sivu

Arndt elää

5.11.2021 - 30.1.2022

Kuvataiteilija Jarmo Vellosen audiovisuaalinen installaatio 5.11.1941 teloitetusta Arndt Pekurisesta Komuutti-tilassa.

Arndt Pekurinen oli pasifisti, joka kieltäytyi suorittamasta asepalvelusta ja osallistumasta sotaan. Hänet teloitettiin jatkosodan aikana marraskuussa 1941.

Audiovisuaalinen installaatio Arndt elää on metsänomainen tila, joka muodostuu alumiinisista puunrunkoa esittävistä veistoselementeistä ja niihin heijastettavasta videosta ja äänimaisemasta. Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi kuvia sekä tekstiä Pekurisen elämästä ja vakaumuksesta.

Arndt Juho Pekurinen syntyi Juvalla vuonna 1905 torppariperheeseen. Hän omaksui pasifismin lukemalla Raamattua, Leo Tolstoita ja Arvid Järnefeltiä. Pekurinen kieltäytyi asepalveluksesta vuonna 1929, minkä seurauksena hänet vangittiin. Pekurisen vankilatuomio sai aikaan myös kansainvälistä huomiota. Muun muassa Albert Einstein kirjoitti Pekurisen puolesta Suomen puolustusministerille.

Lex Pekurinen eli laki siviilipalveluksesta tuli Suomessa voimaan 90 vuotta sitten keväällä 1931. Sen nojalla Arndt Pekurinen vapautui vankilasta. Laki oli voimassa vain rauhan aikana ja talvisodan sytyttyä 1939 hänet vangittiin uudelleen. Pekurinen vapautettiin syksyllä 1941, mutta sen jälkeen hänet kuljetettiin rintamalle ja teloitettiin.

Installaatio on Werstaan yhteisögalleria Komuutissa. Kokeilevan museotoiminnan tilan eli Komuutin näyttelyt tehdään yhteistyössä muun muassa tutkijoiden, taiteilijoiden ja erilaisten yhteisöjen kanssa. Kooltaan Komuutti on on 16 neliömetriä. Komuutin näyttelyt ovat useimmiten lyhytkestoisia. Yhteisögallerioita löytyy maailmalta useita, mutta Suomesta vähän.