Valitse sivu

Lomostalgia

8.3. - 6.4.2023

Tieto-Finlandia-voittaja Ville-Juhani Sutisen valokuvia nostalgiasta ja sen ulottuvuuksista Komuutti-tilassa.

Lomostalgia – filmikuvia kadonneesta nykyhetkestä  -valokuvanäyttely käsittelee nostalgiaa. Meneillään on retron, vintagen ja menneisyystrippien kultakausi monilla elämänalueilla: niin sisustuksessa, TV-sarjoissa, pukeutumisessa kuin syömisessäkin.

Vanhojen hyvien aikojen haikailu juontuu aikamme epävarmuudesta. Maailma tuntuu muuttuvan hengästyttävää vauhtia. Parempaa menneisyyttä ei kuitenkaan ole ollut olemassa.

Nostalgia on määritelmällisesti kuvitteellista, fiktiivistä. Se on tunne, joka luo henkilökohtaisen ja kulttuurisen ihannemenneisyyden, jotta ihmisellä olisi vaikeuksien keskellä mielekästä kaivattavaa.

Ville-Juhani Sutisen valokuvat ilmentävät nostalgiaa, mutta myös kyseenalaistavat sen. Mitä näemme, kun katsomme nykyhetkestä vanhoilla neuvostovalmisteisilla kameroilla otettuja kuvia?

Ville-Juhani Sutinen on kirjailija, kääntäjä ja valokuvaaja. Hän on julkaissut niin runokokoelmia, romaaneja kuin tietokirjojakin. Esseeteos Vaivan arvoista (Avain 2022) voitti tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Valokuvanäyttely pohjautuu Sutisen valokuvakirjaan Lomostalgia (Bokeh 2023).