Valitse sivu

Yhteisvoimin Präntööllä

28.11.2023 -25.2.2024

Näyttely Vaasan puuvillatehtaalaisista

Yhteisögalleria Komuutti

Yhteisvoimin Präntööllä -näyttely kertoo Vaasan Palosaarelle eli Präntöölle vuonna 1856 perustetusta puuvillatehtaasta ja sen ympärille syntyneestä tehdasyhteisöstä. Pienessä näyttelyssä kerrotaan tehtaalaisista ja työväen järjestäytymisestä. Palosaarelle perustettiin vuonna 1905 Työväenyhdistys Taisto, jonka talolla kokoonnuttiin niin yhteiskunnallisissa asioissa kuin hauskanpidon merkeissäkin.

Näyttelyssä voi tutustua Präntööseen myös kirjallisuuden kautta: luettavana on sekä vanhempaa että uudempaa kaunokirjallisuutta sekä lisäksi tutkimuskirjallisuutta. Lukupisteessa on esimerkiksi Jaakko S. Ikolan novelli Kaffipannunvaraas vuodelta 1925, mistä saa maistiaisia myös präntööläisesta murteesta.

Näyttely on tehty yhteistyössä Vaasan työväenmuseon kanssa, jossa se avautuu myöhemmin.

Präntööläisten yhteistoiminnasta kertovan näyttelyn toteuttamista on tukenut Finlaysonin tehtaan osakasten perustama avustussäätiö.

Näyttely on yhteisögalleria Komuutissa. Kokeilevan museotoiminnan tilan eli Komuutin näyttelyt tehdään yhteistyössä muun muassa tutkijoiden, taiteilijoiden ja erilaisten yhteisöjen kanssa. Kooltaan Komuutti on on 16 neliömetriä. Komuutin näyttelyt ovat useimmiten lyhytkestoisia. Yhteisögallerioita löytyy maailmalta useita, mutta Suomesta vähän.