Valitse sivu

Rakentajat

8.6.2024 - 10.8.2025

Millaista työmaalla oli ennen ja miltä siellä näyttää nyt?
Keitä rakennuksilla ahkeroi ennen ja keitä rakennuksilla työskentelee nykyään?

Näihin kysymyksiin ja moneen muuhun rakentamiseen liittyvään vastaa Rakentajat-näyttely.

Elämyksellinen näyttely tarjoaa tutkittavaa niin alan ammattilaisille, nikkarointia harrastaville kuin pienille puuhailijoillekin.

Rakentaminen on muuttunut vuosikymmenten aikana todella paljon: ennen 1960-lukua työmailla oli vain vähän koneita ja töitä paiskittiin pääosin lihasvoimin. Rakentaminen oli myös vaarallista: vaativat työolosuhteet, vähäinen työsuojelu ja kouluttamattoman tilapäistyövoiman suuri määrä tekivät työmaista hengenvaarallisia.

Työturvallisuus on aikojen saatossa kohentunut ja parannuksia tulee edelleen. Näyttelyssä pääsee testaamaan esimerkiksi ulkoista tukirankaa eli eksoskeletonia, toistuvien nostoliikkeiden tekemistä helpottavaa uutuutta.

Esillä on paljon työkaluja, joista monet ovat useimmille tuttuja, mutta joukossa on harvinaisuuksiakin, kuten vanhat sukeltajan varusteet painokenkineen ja kuparikypärineen. Historiallinen esineistö on pääosin Työväenmuseo Werstaan omista kokoelmista. Näyttelyn monipuolinen valokuva-aineisto on eri vuosikymmeniltä eri puolilta Suomea ja koottu useiden museoiden kokoelmista.

Rakentajat-näyttelyssä riittää tekemistä: voit esimerkiksi astella entisaikojen työoloja kuvaavaan työmaaparakkiin, tutustua ammattinimikkeisiin ratkomalla sanasokkelon, kuunnella rakentamiseen liittyviä muistoja, kirjata seinälle, mitä olet itse rakentanut sekä lähettää someterveiset kaivinkoneen kauhassa istuen.

Pienille rakentajille näyttelyssä on oma työmaa-alue, josta löytyvät kypärät ja turvaliivit sekä työkaluja kunnon rakennusleikkejä varten.

Rakentajat on rakennettu yhteistyössä sata vuotta täyttävän Rakennusliiton kanssa.