Valitse sivu

Tanssiteatteri MD 25 vuotta

1.11.2022 - 8.1.2023

Julisteiden ja teostrailereiden ketjun muodostama nostalginen matka halki tanssiteatterin toimintavuosien Komuutti-tilassa.  

Tampereen ainoa ammattitanssiteatteri MD syntyi vuonna 1997, kun 1972 perustettu Mobita ja vuonna 1989 toimintansa aloittanut Dansco yhdistyivät. Vuodesta 2002 lähtien Tanssiteatteri MD on toiminut entisen elokuvateatteri Hällän tiloissa.

Näyttelyssä on esillä julisteita MD:n kaikilta toimintavuosilta. Hällään muuton myötä julisteista tuli isoja, kun tanssiteatteri sai käyttöönsä vanhan elokuvateatterin suuret ulkovitriinit. Hällän mainostaulut ovat myös osa tamperelaista kaupunkikulttuuria – niiden sisällön tutkiminen on osa kaupungilla kulkemisen perinteitä.

Hällä oli aikoinaan monien tamperelaisten ensimmäinen elokuvakokemus, nyt useille Tampereen seudun lapsille ensimmäinen tanssitaidekokemus koetaan samassa paikassa Tanssiteatteri MD:n esityksissä.

Tanssiteatteri MD tekee korkeatasoisia nykytanssiteoksia sekä lapsille että aikuisille. Omien koreografien lisäksi ensi-iltoja ovat vuosien saatossa valmistaneet kotimaiset nykytanssin kärkinimet kuten Tero Saarinen, Ari Numminen, Tommi Kitti ja Jenni Kivelä sekä ruotsalainen Helena Franzén.

Nykytanssikantaesitysten lisäksi MD esiintyy kiertueella Suomessa ja ulkomailla ja tekee teatteri- ja oopperayhteistyötä. MD järjestää myös vuosittain Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin sekä vuokraa Hällä-näyttämöä muiden kulttuuritoimijoiden käyttöön. Tanssiteatteri MD on esittävien taiteiden valtionosuuden piirissä ja sen toimintaa tukevat Tampereen kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Näyttely on Werstaan yhteisögalleria Komuutissa. Kokeilevan museotoiminnan tilan eli Komuutin näyttelyt tehdään yhteistyössä muun muassa tutkijoiden, taiteilijoiden ja erilaisten yhteisöjen kanssa. Kooltaan Komuutti on on 16 neliömetriä. Pienestä koostaan huolimatta Komuutin näyttelyt käsittelevät useimmiten isoja ja museon aihepiirin kannalta tärkeitä aiheita, kuten yhdenvertaisuutta, kestävää kehitystä ja ihmisoikeuksia.

 

Yläkuva: Yksityiskohta Loopit-esityksen julisteesta vuodelta 2017. Alkuperäinen kuva: Harri Hinkka.

Alakuva: Secunda Prattica -esityksen juliste vuodelta 2016. Tanssiteatteri MD.