Valitse sivu

Ysäri

7.10.2022 - 8.10.2023

Kuljitko nappiverkkareissa, fanititko spaissareita? Muistatko Murrostorstain? Ostitko kännykän, mitä kirjoitit ensimmäiseen tekstiviestiisi?

Suomen ensimmäinen 1990-lukua käsittelevä museonäyttely Ysäri kertoo arjen muutoksesta ja yhteisistä muistoista: yli sata ihmistä lahjoitti 1990-luvun esineitä ja kuvia näyttelyä varten.

Ysärillä lankapuhelin vaihtui kännykkään ja Internet tuli useimpien ulottuville. Esillä on muun muassa 1990-luvun nokialaisia kännyköitä, puhelinkortteja ja kokonainen puhelinkoppi, jossa voi kokeilla kolikkopuhelinta.

Ysärin lelut, postimyyntiluettelot ja muodikkaat vaatteet nappiverkkareista vyölaukkuihin kertovat puolestaan kulutuksen kasvusta ja vapaa-ajasta. Nuorison elämää kuvaavat myös aikakauden musiikki ja elokuvat.

Murrostorstain mielenosoitus marraskuussa 1993 ja rakennusliike Hakan lipun laskeminen konkurssipäivänä kertovat ysärin lamasta: työttömiä oli enimmillään puoli miljoonaa.

Lamatuskaa helpottivat kotiviini, karaoke ja jääkiekon MM-95 kultajuhlahumu, johon voi näyttelyssä eläytyä kuvaamalla itsensä Havis Amanda -patsaan silhuetin kanssa.